We zien u graag
gelukkig

Edelweiss: het huis van de zorg

Edelweiss: het huis van de zorg

16 december 2022

Wonen en leven in woonzorgcentrum Edelweiss

“Door de kleinschaligheid kunnen we de bewoners veel aandacht geven”

In woonzorgcentrum Edelweiss creëren we een warme omgeving, waar iedereen een nieuwe thuis vindt en vrienden maakt. Bij ons zit u absoluut niet eenzaam en alleen op uw kamer. Directeur Anne Boulanger beschouwt het woonzorgcentrum als één grote thuisomgeving, waar iedereen actief betrokken is.

“Dit uitgangspunt zorgt voor een hechte band met de medewerkers en tussen de bewoners onderling. Ze zorgen allemaal voor elkaar, zijn alert en bereid elkaar te helpen”, legt Anne Boulanger uit. Zo aarzelt de 80-jarige computerspecialist Jean niet om een handje te helpen bij het oplossen van smartphone- of computerproblemen van de andere bewoners en het personeel. “Er is veel solidariteit bij ons”, aldus Anne. “Een bewoner zei ooit dat Edelweiss meer dan een woonzorgcentrum is, en de bewoners echt in de watten legt.”

Uw noden als bewoner staan centraal
Deze kleine gebaren creëren een familiale sfeer waar iedereen zich goed voelt, ook het personeel. Dat komt mede door de kleinschaligheid van het woonzorgcentrum, waar slechts 59 bewoners verblijven. “Dat is één van onze sterke punten. Door deze kleinschaligheid kunnen we de bewoners veel aandacht geven. Het is de bewoner die ons gedrag bepaalt,” bevestigt Anne. Het doel? Zo goed mogelijk in hun behoeften voorzien, ongeacht de lichamelijke of mentale toestand, en ongeacht de leeftijd, want in het woonzorgcentrum zijn ook jongere bewoners welkom. “Via de activiteiten die we organiseren willen we alle bewoners zoveel mogelijk samenbrengen. We zien de verschillen als een manier om samenhorigheid en gezelligheid tot stand te brengen én te versterken.”

Autonomie en vrijheid
Twee andere belangrijke waarden voor woonzorgcentrum Edelweiss zijn autonomie en vrijheid. Het is de bedoeling om de zelfstandigheid van de bewoner zolang mogelijk te behouden. “Dit kan in de loop der tijd veranderen, bijvoorbeeld als een ziekte zich ontwikkelt. Maar we zorgen er altijd voor dat iedereen zich volkomen vrij voelt om te gaan en staan waar en wanneer hij wil. Met het geruststellende gevoel dat er altijd hulp is als daar nood aan is.”
Emile is een jonge zeventiger en gepensioneerde leraar. Hij waardeert het gezien zijn huidige gezondheidsproblemen dat hij omringd wordt door bekwaam personeel. Hij krijgt de nodige steun en tegelijkertijd respecteren de medewerkers zijn vrijheid. “Ik heb een aantal vrienden in alle uithoeken van Brussel die ik kan bezoeken wanneer ik wil. Ik neem ook deel aan de activiteiten van het woonzorgcentrum als ik daar zin in heb. Maar ik kan net zo goed in mijn kamer blijven en naar tv kijken.”

Net als thuis
Yette denkt hier hetzelfde over. Als ze het woonzorgcentrum een nieuwe naam zou moeten geven, zou ze het ‘Comme chez soi’ (Net als thuis) noemen. “Ik ga en sta waar ik wil. Je moet het gewoon even melden als je weggaat.” De 92-jarige singer-songwriter, die vroeger Edith Piaf zong, waardeert ook de sfeer in het woonzorgcentrum. Dat komt volgens haar mede door het vriendelijke en zorgzame personeel en de directeur. Ook apprecieert ze de activiteiten, zoals gymnastiek en filmvertoningen. Tot slot benadrukt ze ook de netheid van het gebouw en het feit dat ze een mooie en comfortabele kamer heeft. “Persoonlijk heb ik mijn eigen meubels niet meegenomen, maar dat mag wel.”
Directeur Anne Boulanger kan dit laatste bevestigen. “Bij ons begint de bewoner met een lege pagina om een nieuw hoofdstuk in zijn of haar leven te schrijven. Wij bieden een basisuitrusting: bed, tafel, stoel, klerenkast, zetel – maar de bewoner kan alles vervangen door eigen meubilair. Natuurlijk mag u de kamer inrichten zoals u dat wenst. Onze onderhoudsman is er altijd voor de bewoners. Zo kan u hem vragen om verlichting te voorzien waar u dat wil.”

Flexibiliteit en een warm onthaal
Wat woonzorgcentrum Edelweiss nog typeert, is de flexibiliteit. Zoals gezegd staan de bewoner en zijn of haar noden centraal. De bewoners bepalen de menu’s, het tijdschema en het type activiteiten. “Het is aan ons om ons aan te passen”, legt Anne uit.
Deze flexibiliteit geldt ook voor het onthaal in het woonzorgcentrum. “Het is niet altijd gemakkelijk om de overstap te maken naar een woonzorgcentrum. Wij stellen de nieuwe bewoners gerust en laten hen voelen dat ze zelf inspraak hebben. Het is heel belangrijk dat iedereen zich welkom voelt. Ook zij met minder financiële middelen. Want iedereen heeft recht op kwalitatieve zorg.”

Een geruststellende omgeving
Bewoner Jean kan ervan meespreken dat de overgang naar een woonzorgcentrum hem op voorhand wat afschrikte. “Zoals directeur Anne Boulanger opmerkte gaat men soms met een bang hart naar een woonzorgcentrum. Ik had zelf ook wat bezorgdheden, maar die werden snel weggenomen. Dit kwam onder andere door het geduldige en bekwame personeel. Beetje bij beetje kreeg ik ook een band met de andere bewoners. Ondertussen voelt het al als een nieuwe thuis. Ik voel me hier comfortabel en op mijn gemak.”

Wilt u zelf de gezellige, familiale sfeer van woonzorgcentrum Edelweiss ervaren? Maak een afspraak voor een rondleiding op 02 522 05 68 of stuur een mailtje.
Bekijk hier alle voorzieningen en diensten van Edelweiss.

Deel dit artikel: