We zien u graag
gelukkig

Hoofdverpleegkundige Thomas over zijn werkgeluk in Zonnesteen

“We staan hier allemaal met dezelfde passie”

17 augustus 2023

Thomas Verfaillie startte als verpleegkundige bij Zonnesteen in 2014. Sinds 2020 is hij hoofdverpleegkundige. Thomas vertelt waarom hij na 9 jaar nog altijd met plezier komt werken.

“Voor ik bij Zonnesteen begon, werkte ik in de psychiatrie maar ik was op zoek naar iets nieuws. Zonnesteen was toen een nieuw project en het prikkelde me om daaraan mee te werken. Ik vind het boeiend om mee na te denken en de dingen mee vorm te geven.

Sinds ik hoofdverpleegkundige ben, heb ik nog meer mogelijkheden om mijn stempel te drukken. Zo ben ik bezig met vrijheidsbeperkende maatregelen. Er is zoiets als het recht op vallen. Als mensen ’s nachts uit bed willen, moeten we daar de ruimte toe laten. Het is niet aan ons om te zeggen dat dat niet mag. We moeten wel doen wat we kunnen om het risico op vallen te voorkomen in plaats van de vrijheid van de bewoner te beperken. Bijvoorbeeld via valmatten, sensoren…”

Werkplezier
“De band met de bewoners maakt dat ik met veel plezier kom werken. Het geeft veel voldoening als je naar huis gaat met het gevoel dat je iets hebt kunnen betekenen voor een ander en bijdraagt aan zijn of haar geluk. De moeilijkste stap voor nieuwe bewoners is niet het krijgen van zorg, maar het achterlaten van de vertrouwde thuisomgeving. Het is onze taak om hen alles aan te bieden zodat ze snel een vertrouwd gevoel krijgen. Ik merk dat de bewoners mij appreciëren en het doet me goed als ik merk dat ik bij hen een indruk heb gemaakt. Die connectie maakt dat ik hier mij altijd goed op mijn gemak gevoeld heb.”

Samen rolstoelfietsen
“Efficiënter werken, zoals beter aftekenen op de tablet, maakt een wereld van verschil. Hierdoor maak je meer tijd vrij in de namiddag, zodat je bij animatie of ergotherapie kan aansluiten. Wat dan weer voor meer arbeidsvreugde zorgt. Zo heb ik eens meegedaan aan rolstoelfietsen tussen de velden. Dat was heel aangenaam voor de bewoners maar ook voor mij.”

Tweede thuis
“Zonnesteen blijft de beste investering voor mezelf die ik gedaan heb negen jaar geleden. Naar jobinhoud, naar jobplezier, naar hoe we omgaan met mensen. We staan hier allemaal met dezelfde passie. Dat maakt het leuk werken. Het wordt op den duur een tweede thuis, je leeft met de bewoners mee en bent met hen begaan.”

“Ik vind na al die jaren dat we nog steeds een meerwaarde bieden: er is de wil om te blijven vooruitgaan en te veranderen. We maken ook tijd voor ontspanning, zoals een BBQ met het personeel, zo zie je je collega’s eens in een andere context.”

De slogan van Anima is ‘We zien u graag gelukkig’. Wat maakt jou gelukkig?
“Alles begint bij gelukkige bewoners. Als de bewoners gelukkig zijn, zijn wij ook gelukkig, da’s een wisselwerking. Je krijgt daar veel van terug.”

Deel dit artikel: