We zien u graag
gelukkig

PXL-studenten ontwerpen palliatieve koffer

PXL-studenten ontwerpen palliatieve koffer om taboe rond rouwen te doorbreken

20 juni 2021

PXL-studenten ergotherapie Caitlin Swaans (23) uit Ham en haar Truiense collega Kyra Hawinkel (21) hebben een palliatieve koffer ontworpen op vraag van WZC Kristallijn in Bilzen. “Met de huidige pandemie is het belang van palliatieve zorg erg toegenomen”, zeggen Caitlin en Kyra.

ROUW
PXL-studenten ontwerpen palliatieve koffer om taboe rond rouwen te doorbreken HASSELT
PXL-studenten ergotherapie Caitlin Swaans (23) uit Ham en haar Truiense collega Kyra Hawinkel (21) hebben een palliatieve koffer ontworpen op vraag van WZC Kristallijn in Bilzen. “Met de huidige pandemie is het belang van palliatieve zorg erg toegenomen”, zeggen Caitlin en Kyra.

Dirk Jacobs
“We zagen het ontwerpen van een palliatieve koffer meteen zitten”, zeggen Caitlin en Kyra. “We willen graag het taboe helpen doorbreken dat nog altijd rond palliatieve zorg zweeft. Door de huidige Covid-pandemie kwam de nadruk meer te liggen op de technische handelingen en veel minder op het afscheid nemen op een gepaste manier. Maar ook buiten coronatijd blijft afscheid nemen een moeilijk gegeven.”

Vlinder
De palliatieve koffer bestaat uit een waakkoffer, een kinderkoffer, een laatste verzorgingskoffer en een rouwkoffer. “Wanneer iemand zich in de laatste levensfase bevindt, wordt gezocht naar een houvast”, zegt Kyra uit. “Naast de professionele hulp van verpleegkundigen en artsen, kunnen de bewoners ook nood hebben aan een rustige omgeving. De waakkoffer kan aangeboden worden wanneer de familie opmerkt dat een persoon achteruitgaat en zij blijven waken. Gedurende die tijd blijft de waakkoffer op de kamer van de bewoner. In die koffer zitten onder meer een instant-camera, om de laatste herinneringen te kunnen vastleggen. Een deken en kussen om de naasten van de stervenden wat extra comfort te bieden tijdens het waken. Er is ook een vlinder die op de deur kan gehangen worden als signaal dat de bewoner erg achteruitgaat. Zo weten de zorgverleners dat er een andere benadering moet zijn bij het binnengaan.”

Nagelknipper
De laatste verzorgingskoffer bevat alle materialen die nodig zijn om de overleden bewoner te verzorgen, zoals een washandje, een nagelknipper en een hydraterende crème. “Mensen vragen ook steeds vaker om de laatste verzorging mee te kunnen doen”, zegt Caitlin. “Het is bemoedigend, biedt troost en kan een positieve rol spelen bij het rouwen.”

Spel
De rouwkoffer en kinderkoffer bevatten materiaal en informatie die de nabestaanden kunnen ondersteunen tijdens het rouwen. “Het reikt ideeën aan om dingen te maken, proberen of lezen die het rouwproces positief kunnen beïnvloeden en verlieservaringen bespreekbaar te maken met zelfgemaakte informatiebrochures en zelfs een spel.”

Meerwaarde
“De rouwkoffer biedt een absolute meerwaarde om het taboe rond rouw en afscheid te doorbreken”, vindt rouwdeskundige Lies Scaut van Supportteam Rouwbegeleiding van Hogeschool PXL. “Woonzorgcentra komen vaak met vragen hoe ze dit kunnen aanpakken. Daarom hoop ik echt dat de palliatieve koffer niet alleen haar weg vindt in woonzorgcentra maar ook in ziekenhuizen of andere instellingen. Dit kan mensen echt helpen in het rouwproces.”

 

Bron: https://www.hbvl.be/cnt/dmf20210618_98027389

Deel dit artikel: