We zien u graag
gelukkig

Tubbe: van Zweden naar Kristallijn

Tubbe: van Zweden naar Kristallijn

10 april 2024

Onlangs kwam er een luide Hoera!-kreet uit Kristallijn. Want dit Anima-huis is door niemand minder dan de Koning Boudewijnstichting geselecteerd voor het prestigieuze Tubbe-traject. En dat komt helemaal uit Zweden. Tijd voor een fika* met opnameverantwoordelijke Veerle en Kristallijn-directeur Robert.

 

Waarom is dit zo’n uitzonderlijk nieuws voor Kristallijn?

Veerle: “Het voelt als een enorme beloning voor het harde werk dat we in onze projectaanvraag hebben gestoken. Zo’n dossier is niet iets wat u op een namiddagje schrijft. Dan doet het extra veel deugd als uw project gekozen wordt.”

Robert: “Het blijft ook de Koning Boudewijnstichting, toch een gerespecteerd instituut, dat ons een stempel van vertrouwen geeft.”

Veerle: “En dan moet het beste nog beginnen: het Tubbe-traject!”

 

Ja, wat houdt dat in?

Veerle: “Tubbe is ontstaan in Scandinavië en brengt een heel eigentijdse, respectvolle visie op leven op leeftijd. Zolang iemand leeft, moet die ten volle leven, zo vindt Tubbe. En dat vinden wij uiteraard ook.”

 

Hoe zet u zoiets in de praktijk?

Robert: “Dat doe je eigenlijk op 3 niveaus. Te beginnen bij onszelf en onze medewerkers. Tubbe gaat alle collega’s van Kristallijn echt een boost geven om respectvol ouder leven op een toffe manier waar te maken. Geen praatjes, maar daden. En dat schept een heel waardevolle band tussen bewoner en collega, die verder gaat dan de basiszorg. Da’s echt van mens tot mens, waardoor het werken alleen maar fijner wordt.

Veerle: “En we zijn nu al een Best Workplace, wat gaat dat na het Tubbe-traject geven?” (lacht)

 

En de andere twee niveaus?

Veerle: “Dat zijn natuurlijk de bewoners. Hen willen we volop laten participeren. In het woonzorgcentrum, in de gemeenschap, in het dorp. Maar ook door hen nog meer hun eigen leven te laten leven.”

Robert: “Ja, want tot slot willen we verder gaan dan enkel de mensen in ons huis. Ook familie, de buurtbewoners, het hele dorp Grote Spouwen en omgeving… We willen ze allemaal integreren in onze werking.”

 

Hoe doe je zoiets?

Robert: “Dat begint met kleine dingen. Zo willen we een petanquebaan voor ons huis aanleggen. Dat nodigt meteen uit om samen een potje te boulen. Onze aanvraag ligt bij de gemeente, want dat is openbaar domein. Is dat hét grote samenwerkingsproject? Nee, maar het is iets concreets met onmiddellijke impact.”

 

Respectvol leven, inspraak, integratie met het dorp… Dat klinkt toch grotendeels als de huidige visie van Anima en Kristallijn. Hoe gaat Tubbe dat nog kunnen versterken?

Veerle: “Op dit ogenblik wordt er inderdaad al grotendeels volgens de Tubbe-visie geleefd. Onze bewoners hebben inspraak, op verschillende momenten is er interactie met het dorp en de gemeenschap… Maar het blijven sporadische initiatieven. En die zijn allemaal fantastisch, net daarom willen we ze nog meer integreren in een langetermijnvisie.”

 

Hoe loopt dat Tubbe-traject?

Robert: “Tubbe biedt ons coachings, een 8-tal sessies, verspreid over 2 jaar. We hebben al een eerste moment achter de rug en ik kan u vertellen: dat is behoorlijk intens. Die vragen gaan heel diep in onze organisatie.”

Veerle: “Daarnaast krijgen we ook toegang tot een online Tubbe-platform. Een kennisbank waar we de coachings, praktijkvoorbeelden etc. terugvinden. En waar we met andere Tubbe-deelnemers ideeën en vragen kunnen uitwisselen.”

 

Over 2 jaar stopt het Tubbe-traject, wat hoopt u dan dat er anders is?

Robert: “Als ze over 2 jaar een foto nemen, dan hoop ik dat u merkt dat alle medewerkers binnen Kristallijn doordrongen zijn van wat we dagelijks doen. Wanneer u hen dan vraagt: wat is voor jou ‘een bewoner gelukkig maken’, dat ze niet ver moeten gaan zoeken voor een antwoord. Dat ze nog bewuster bezig zijn met het invullen van ‘we zien u graag gelukkig’.”

 

* fika is de Zweedse benaming voor gezellig keuvelen bij een tasje koffie.

Deel dit artikel: