We zien u graag
gelukkig

Interview met Kurt: van kapper tot zorgkundige

Zorgkundige Kurt vertelt over werkgeluk in woonzorgcentrum Ravelijn

21 februari 2023

“Als ik toekom op het werk, voelt het als thuiskomen”

Kurt is zorgkundige bij Ravelijn en kwam hier terecht via een familielid dat ook werkt in het woonzorgcentrum. “En ik heb het mij nog geen enkel moment beklaagd.” Ben je of ken je een zorgkundige die een nieuwe werkomgeving én werkgeluk zoekt? Lees dan zeker deze ervaringen van Kurt.

Van kapper tot zorgkundige

Kurt heeft niet altijd in de zorg gestaan. “Ik ben afgestudeerd als kapper, maar haalde er geen voldoening meer uit. Daarna heb ik voor kok gestudeerd, maar ik vond de horeca te stresserend en ik hield er ook niet van om altijd zo laat en in het weekend te moeten werken. Dan ben ik in Tienen in de Bosch-fabriek begonnen en daar uiteindelijk 15 jaar gebleven. Op een gegeven moment heb ik de opleiding tot zorgkundige gevolgd en ben ik bij Ravelijn beland. Ik zou deze job nooit meer willen opgeven.”

Flexibel werkregime

De flexibiliteit op vlak van werkregimes spreekt Kurt erg aan. “Ik ben begonnen aan 75% en heb toen besloten dat ik 80% wou werken. En als ik op een gegeven moment beslis om fulltime te werken, kan dat ook.”

De variatie in zijn job vindt hij ook een groot pluspunt. Net als de collegialiteit op de werkvloer. “De ene dag sta je bijvoorbeeld beneden en de andere dag boven. We helpen elkaar waar nodig als iemand het drukker heeft.”

Open communicatie

“We proberen strubbelingen op de werkvloer te voorkomen door open te communiceren met elkaar. En als je een probleem hebt in je privéleven zijn er hier genoeg mensen waarmee je discreet een praatje kan slaan.”

Een deugddoend compliment

“Ik zorg voor de bewoners zoals ik voor mezelf zou zorgen. En het is fijn om te horen dat dat geapprecieerd wordt. Ik heb van mijn leidinggevende zelfs heel onverwachts een button gekregen met de tekst ‘Ik bewonder jou’. Dat deed me heel veel. Ik voel dat mijn leidinggevende er echt voor me is. Zo was er op mijn vrije dag een bewoonster overleden. Ik kreeg toen een berichtje waarin stond dat ik erover mocht komen praten als ik het moeilijk had.”

Iedereen gelijk voor de wet

“Wat ik zo mooi vind is dat alle collega’s in Ravelijn op hetzelfde niveau staan: de verpleegkundigen, het onderhoudsteam, de zorgkundigen, het keukenteam, de kine en ergo … Dat zorgt voor een hele goeie teamspirit. In de personeelskeuken staat er trouwens een permanente ideeënbus. En daar wordt ook effectief iets mee gedaan.”

Mogelijkheid tot bijscholing

“Ook positief is dat je de mogelijkheid krijgt om je bij te scholen. Zo heb ik de opleiding verplaatsingstechnieken gevolgd samen met een verpleegkundige en een kinesist. We kregen drie dagen een opleiding in een woonzorgcentrum van Anima in Aalst. Wij delen dan achteraf onze kennis met de collega’s hier.”

Cliniclown

Zijn werkgeluk haalt Kurt ook uit de babbels met de bewoners. “Ik neem daar mijn tijd voor. Ik voel me soms als een cliniclown die vrolijk de kamers binnenkomt. Als zij gelukkig zijn, ga ik heel gelukkig naar huis. Ik moet morgen niet werken, maar ik kijk al uit naar donderdag als ik terugkom. Als ik toekom op het werk, voelt het als thuiskomen.”

Word jij de nieuwe collega van Kurt? Wil je meer weten over werken bij Ravelijn, neem dan zeker contact op met Kathleen Moons, Directeur Ravelijn via ravelijn.dir@animagroup.be of 011 30 52 30

Deel dit artikel: